Czyli o czarnym
sezamie i jego niesamowitych właściwościach...
...o
produkcie choć znanym to wykorzystywanym głównie tylko w kuchni dalekiego
wschodu. Czy jest on tylko
smacznym dodatkiem do dań? A może niesie ze sobą drogocenne właściwości dla
naszej skóry i włosów?!
Czarny sezam
Małe
słodkawe nasionka, mające
lekko słodkawy smak. Nadają potrawom aromatu. Najbardziej popularne są białe
nasionka, te czarne mają bardziej intensywny, orzechowy smak.
Właściwości
Czarny
sezam jest bogaty w białko a przede wszystkim w cysteinę czyli aminokwas, który
jest niezwykle korzystny dla skóry, paznokci i włosów z uwagi na działanie
oczyszczające. Ma on w sobie także oleje, zawierające przeciwutleniacze a także
wielonienasycone kwasy obniżające ciśnienie. Błonnik reguluje pracę jelit, kwas
foliowy pozytywnie wpływa na rozwój i wzrost, witamina B na układ nerwowy, cynk
wzmacnia naczynia krwionośne, kości oraz odporność. Dodatkowo, magnez wzmacnia
układ nerwowy i oddechowy. Zawarty
także mangan reguluje poziom cukru i cholesterolu a miedz reguluje
funkcjonowanie tarczycy. W
bonusie znajdziemy w składzie także tryptofan, który wzmaga optymizm
Czarny
sezam jako środek wspomagający pielęgnację urody wywodzi się z medycyny chińskiej.
Wpływa on pozytywnie na włosy i skórę. Przeciwdziała wypadaniu włosów,
swędzeniu skóry i związanej z tym suchości. Zawarta w nasionach miedź wpływa na
prawidłową pigmentację w związku z czym może przeciwdziałać przedwczesnemu
siwieniu.
Czarny
sezam odżywia nasze nerki i wątrobę, czyli organy, które najszybciej słabną
przy nieodpowiedniej diecie i stresie. Sezam
polecany jest więc osobom osłabionym, osobom starszym i chorym.
Koktajl z czarnym
sezamem
Składniki:
- 1 Banan
- szklanka mleka sojowego lub migdałowego
- 2-3 łyżeczki sezamu (prażonego lub namoczonego)
- ewentualnie trochę miodu do smaku
Wszystkie
składniki dokładnie blendujemy, w upalne dni sprawdzi się także w
składzie lód
Odżywcza maseczka do twarzy
Składniki:
- 2
łyżki rozdrobnionego sezamu
-
1,5 łyżki miodu lub 1 łyżka jogurtu naturalnego
-
ewentualnie 1 łyżka cukru brązowego
W
zależności od konsystencji jaką lubicie miód lub jogurt. Dodany cukier
dodatkowo zadziała jak peeling. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać,
nałożyć na skórę i spłukać po 15 minutach letnią wodą.
Dodatkowo
chciałam Wam pokazać fajne przepisy z wykorzystaniem sezamu. W składzie co
prawda sezam biały ale spokojnie można go zastąpić czarnym.
Pasta sezamowa
Składniki:
1
szkl nasion sezamu
łyżka
oleju rzepakowego
Sezam
delikatnie prażymy na suchej rozgrzanej patelni na niedużym ogrniu. Lekko zarumienione
nasiona po ostygnięciu blendujemy z olejem do uzyskania jednolitej gestej masy.
Całość przechowujemy w lodówce. Nadaje się nie tylko na kanapki ale i do mięs.
Ciasteczka sezamowe
Składniki:
Składniki:
- 1 Banan
- szklanka mleka sojowego lub migdałowego
- 2-3 łyżeczki sezamu (prażonego lub namoczonego)
- ewentualnie trochę miodu do smaku
- mąka pszenna - 1
szklanka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4
łyżeczki
- sezam - 1 szklanka, lekko uprażony na suchej
patelni
- cukier brązowy - 1
i 1/2 szklanki
- masło - 3/4 szklanki, roztopione
- jajko - 1 szt
- czekolada deserowa - 1
tabliczka, opcjonalnie
W misce połącz suche składnik- mąkę,
cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sezam, połącz.
Dolej roztopione, przestudzone masło oraz
jajko. Wszystkie składniki wymieszaj.
Ciasto wykładaj łyżką na wyłożoną
papierem do pieczenia blaszkę (ciasteczka lekko się rozleją, zostaw więc kilka
centymetrów przerwy między poszczególnymi porcjami). Piecz do lekkiego
zarumieniania, ok. 10 minut w 200 oC. Przed zdjęciem ciasteczek z blachy
odczekaj kilka minut.
Gotowe, ostudzone ciasteczka możesz
pokryć warstwą roztopionej czekolady deserowej i ozdobić ziarenkami sezamu.
Sezamiowiec czyli coś dla łasuchów
zdjęcie pochodzi od ciasteczkowy- potwor.pl
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 250 g
masła/margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto
podzielić na 2 części.
Masa sezamowa:
- 1 szklanka sezamu (z czubem)
- 1/4 szklanki cukru
- 40 g
masła/margaryny
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.
Masa kokosowa:
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g
wiórków kokosowych
- 5 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier,
ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.
Masa z chałwy:
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g
chałwy (bez bakalii), pokruszonej
- 125 g
miękkiego masła/margaryny
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do
uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g ), np. z czarnej
porzeczki, powidła śliwkowe, malinowy
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem
blaszki o wymiarach 25 x 35 cm .
Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze
180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową.
Ostudzić, wyjąć z blaszki. Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej
samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę
kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Ciasto
z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto
z dżemem i kokosem.
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x
0 Komentarze