Sezamie otwórz się!

Czyli o czarnym sezamie i jego niesamowitych właściwościach...


...o produkcie choć znanym to wykorzystywanym głównie tylko w kuchni dalekiego wschodu. Czy  jest on tylko smacznym dodatkiem do dań? A może niesie ze sobą drogocenne właściwości dla naszej skóry i włosów?!


Czarny sezam

Małe słodkawe nasionka,  mające lekko słodkawy smak. Nadają potrawom aromatu. Najbardziej popularne są białe nasionka, te czarne mają bardziej intensywny, orzechowy  smak.

Właściwości

Czarny sezam jest bogaty w białko a przede wszystkim w cysteinę czyli aminokwas, który jest niezwykle korzystny dla skóry, paznokci i włosów z uwagi na działanie oczyszczające. Ma on w sobie także oleje, zawierające przeciwutleniacze a także wielonienasycone kwasy obniżające ciśnienie. Błonnik reguluje pracę jelit, kwas foliowy pozytywnie wpływa na rozwój i wzrost, witamina B na układ nerwowy, cynk wzmacnia naczynia krwionośne, kości oraz odporność. Dodatkowo, magnez wzmacnia układ nerwowy i oddechowy.  Zawarty także mangan reguluje poziom cukru i cholesterolu a miedz reguluje funkcjonowanie tarczycy.  W bonusie znajdziemy w składzie także tryptofan, który wzmaga optymizm

Czarny sezam jako środek wspomagający pielęgnację urody wywodzi się z medycyny chińskiej. Wpływa on pozytywnie na włosy i skórę. Przeciwdziała wypadaniu włosów, swędzeniu skóry i związanej z tym suchości. Zawarta w nasionach miedź wpływa na prawidłową pigmentację w związku z czym może przeciwdziałać przedwczesnemu siwieniu.

Czarny sezam odżywia nasze nerki i wątrobę, czyli organy, które najszybciej słabną przy nieodpowiedniej diecie i stresie.  Sezam polecany jest więc osobom osłabionym, osobom  starszym i chorym.

Koktajl z czarnym sezamem 

Składniki:
- 1 Banan
- szklanka mleka sojowego lub migdałowego
- 2-3 łyżeczki sezamu (prażonego lub namoczonego)
- ewentualnie trochę miodu do smaku

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, w upalne dni sprawdzi się także w składzie  lód

Odżywcza maseczka do twarzy


Składniki:

- 2 łyżki rozdrobnionego sezamu
- 1,5 łyżki miodu lub 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ewentualnie 1 łyżka cukru brązowego

W zależności od konsystencji jaką lubicie miód lub jogurt. Dodany cukier dodatkowo zadziała jak peeling. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać, nałożyć na skórę i spłukać po 15 minutach letnią wodą.

Dodatkowo chciałam Wam pokazać fajne przepisy z wykorzystaniem sezamu. W składzie co prawda sezam biały ale spokojnie można go zastąpić czarnym.

Pasta sezamowa

Składniki:
1 szkl nasion sezamu
łyżka oleju rzepakowego

Sezam delikatnie prażymy na suchej rozgrzanej patelni na niedużym ogrniu. Lekko zarumienione nasiona po ostygnięciu blendujemy z olejem do uzyskania jednolitej gestej masy. Całość przechowujemy w lodówce. Nadaje się nie tylko na kanapki ale i do mięs.

Ciasteczka sezamowe



Składniki:

- mąka pszenna - 1 szklanka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- sezam - 1 szklanka, lekko uprażony na suchej patelni
- cukier brązowy - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 3/4 szklanki, roztopione
- jajko - 1 szt
- czekolada deserowa - 1 tabliczka, opcjonalnie

W misce połącz suche składnik- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sezam, połącz.
Dolej roztopione, przestudzone masło oraz jajko. Wszystkie składniki wymieszaj.
Ciasto wykładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (ciasteczka lekko się rozleją, zostaw więc kilka centymetrów przerwy między poszczególnymi porcjami). Piecz do lekkiego zarumieniania, ok. 10 minut w 200 oC. Przed zdjęciem ciasteczek z blachy odczekaj kilka minut.
Gotowe, ostudzone ciasteczka możesz pokryć warstwą roztopionej czekolady deserowej i ozdobić ziarenkami sezamu.

Sezamiowiec czyli coś dla łasuchów

zdjęcie pochodzi od ciasteczkowy- potwor.pl

Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła/margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:
- 1 szklanka sezamu (z czubem)
- 1/4 szklanki cukru
- 40 g masła/margaryny
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa:
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy:
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
- 125 g miękkiego masła/margaryny

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Dodatkowo
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe, malinowy

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki. Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. 


0 Komentarze